Gleccservarázs

Ausztria különleges gleccsereit félnapi autóútra találod Budapesttől. Az egyik leghíresebb a Tirolban található Ötztal gleccser, ami Ötzi, a jégbefagyott ősember miatt váltt ismerté. A térség középpontja Sölden, amelyet háromezres csúcsok vesznek körül. A napos fekvésű kisváros igazi négy évszakos sportközpont. Bár a télisportokról ismert, biciklisták, maratoni futók, sőt fitneszprofik is itt végzik magaslati edzéseiket. A városka völgyben fekvő része 1377 méteren (Sölden), a fennsíkon elhelyezkedő része pedig 2090 méteren (Hochsölden) található. Különleges magaslati klímája és tiszta levegője miatt nem csak pihenni érdemes itt. Kitűnő hely erőnlétfokozó edzésekhez is!
Sí & Snowboard

A három háromezres csúcsáról Big3-nek nevezett térség még nyáron is síelhető. A hivatalos szezonnyitóra minden évben, októberben kerül sor. Ilyenkor a világ minden részéről idesereglenek a sí és snowboard fanatikusok, hogy kipróbálják a következő szezonra kifejlesztett síszerkókat. Ilyenkor a gleccser derekán hatalmas a dzsembori. A zajos sátortáborban a különböző síléc és hódeszka gyártók ajánlják legújabb modelljeiket. Itt útleveled leadása ellenében bármelyik cég felszerelését kipróbálhatod. Ha valami megtetszik, itt biztos, hogy jó áron megkapod!

Érdemes meglátogatnod mindhárom csúcsot. A Tiefenbachkogl (3309m), a Schwarze Schneid (3270m), a Gaislachkogl (3058m) lélegzetelállító panorámával várnak. A karbantartott pályák kezdőknek is ajánlhatók, mert kényelmes kék (könnyű) és piros (közepes) nehézségi szintű lejtők között lehet válogatni. A csúcsokon található kilátó pontonokon túl további érdekesség a gleccserbe fúrt síalagút, amely a hegy két oldalán található pályarendszert köti össze. Különleges élmény átsíelni rajta!

Természetesen minden pálya megfelelő Hüttékkel (melegedő) rendelkezik, így a forró erőleves és a gőzgombóc beszerzése nem okoz gondot. A síliftek leállítása után már itt kialakul az 'Aprés Ski' (síelés utáni) hangulat. A főként fiatalok által kedvelt Sölden igazi bulivároskává alakul az este folyamán. A főutca a 80-as évek slágereitől és a mai német tánczenétől hangos. Természetesen D.J. Ötzi (aus Tirol) viszi a prímet. A 2005-ös évben a magyarok szezonnyitó buliján Hamvai P.G. nyomta a talpalávalót. Valószínű az idén is megmutatjuk a 'sógoroknak', hogy vígad a Magyar.

Sítúrák és csúcsfotózás

Ha szeretnéd az Alpok érintetlen területeit is megismerni, akkor érdemes egy fotós túrára, vagy egy síléces kirándulásra befizetned. Söldenben több helyen lehet hegyivezetőt fogadni, aki sítalpon kalauzol kristálytiszta levegőjű gleccseren. Egynapos túra keretében érdemes meghódítani Tirol legmagasabb hegyét a Wildspitze-t (3774m).


A sífutás szerelmesei 7 különböző pályából választhatnak. A leghosszabb útvonal 50km-es, a legrövidebb 3km. A kezdők egy 500m-es próbapályán gyakorolhatnak.

A hosszú napot a hegyen jó úszással, szaunázással zárni. A közelben két nagy fürdőkomplexumot is találsz.

Nyár a hegyen

Az Ötztal nyári időben (július - szeptember) is ideális túracélpont. Ha a völgyben szállsz meg a helyi Turistaegyesület és a Hegymászó Iskolák Egyesülete kérésre ingyenes túravezetést biztosít. Így az első túrádat Tirolban profi vezetővel tudod megtenni. Érdemes ezt a lehetőséget kihasználni, hiszen a helyiek nagyon segítőkészek és számos jó tanáccsal szolgálnak az útvonalakkal, kilátókkal, menedékházakkal kapcsolatban. A söldeni régióban 174 csúcs haladja meg a 3000méteres magasságot, ezeken 112 gleccser található. Ebből kettőt tettek síelésre alkalmassá, a többit gyalogtúrán, sítalpon vagy hótalpon lehet meghódítani.

A turistautakat 3 szín jelöli. A sárga a könnyű kirándulásokat, amelyekhez nem kell különösebb felszerelés vagy felkészülés. A piros szín a közepes nehézségű túrákat, amelyekhez kell némi kondíció. Itt előfordul, hogy olyan kitett szakaszokon halad át a túra, ahol már kapaszkodni is kell. A hegyen szükséges minimális túrafelszerelés ezeknél már ajánlott. Ha tériszonyod van, inkább maradj a sárga jelzéseken. A fekete jelzések csak alpinista tapasztalattal ajánlottak. Gyakran kitett szakaszok, drótkötélpályák mentén haladnak, beülő és biztosítás ajánlott.

Ha nem vagy hegymászó alkat, akkor ragadj sétabotot! Az erdei ösvények szuper terepet biztosítanak Nordicwalking-hoz, a panoráma pedig egyedülálló.

Fontos gleccserinfók

Ha magas hegyre mész mindig gondoskodj a hideg és a nedvesség elleni védelemről. Az idő 2000méter felett nagyon gyorsan változik. A magas gleccsereken pedig még augusztusban sem emelkedik a hőmérséklet 3-5fok fölé. Az erős napsütés könnyen megtéveszthet, amint felhős lesz az idő, a levegő is csípőssé válik. Hosszabb túrát jó egy 30perces könnyű bemelegítő sétával kezdeni. A túra közben 2 óránként legalább 10 perces pihenőket érdemes beiktatni. A folyamatos folyadékbevitel a 2000 méter felett különösen fontos. 3000-es csúcsok meghódításánál hagyj időt magadnak az akklimatizációra. Ha valamelyik társad hirtelen elgyengül vagy elsápad pár száz méter ereszkedéssel magasabb nyomású levegőre kell vinni.