Készüljünk együtt az útra

Bosszantó, ha épp a nyaralás idején fájdul meg a foga, még bosszantóbb, ha nincs erre gyógyszere. Készüljön velünk együtt az útra. Megfelelő gyógyszerekkel nemcsak fogfájásán, de olyan tipikusan nyári bajokon is enyhíthet, mint amilyen a rovarcsípés, a napszúrás vagy a leégés. Már ha vitt magával...

Ha vízpartra utazik…
Mindenképpen vigyen magával olyan gyógyszert, mely megnyugtatja a leégett bőrt, valamint rovarcsípés elleni készítményt. Utóbbinál a pezsgőtabletta a felfújódást, lázat és a csípés okozta allergiás reakciókat fékezi meg, a gyógykenőcs gél pedig a bőrviszketést enyhíti.

Ha az utazás megviseli…
Az utazással járó izgalmak elsősorban gyomor- és bélműködését zavarhatják meg. Hányinger és hányás ellen van gyógyszer, gyerekeknek pedig kúp. És mi minden fordulhat még elő: gyomorcsikarás, hasi görcsök, hasmenés, székrekedés. Konzultáljon háziorvosával!

Ha hajlamos a megfázásra…
Mindenekelőtt fájdalom- és lázcsillapításra szolgáló gyógyszerekről kell gondoskodnia, mellyel enyhítheti a megfázás tüneteit. Egész sor recept nélkül kiváltható közül választhat, mégsem felesleges megbeszélni az orvossal.

Ha allergiás…
Az allergiás reakciókra különféle orr- és szemcseppek jelenthetnek gyógyírt (lásd erről külön cikkünket). Ha egyébként is szénanáthától szenved, nyilván már rutinja van abban, hogy mit használjon ellene – csak itthon ne felejtse gyógyszerét (sajnos szénanátháját aligha tudja itthon hagyni).

Ha távolba látogat…
Jóval az utazás előtt keresse fel a megyeszékhelyen működő védőoltás-szakambulanciát, és kérjen felvilágosítást, hogy az úticélul választott országba kell-e – illetve ajánlott-e – valamilyen védőoltás. Erre azért fontos jó előre gondolni, mert némelyik oltást hetekkel az út előtt kell beadni. Célországtól függően szüksége lehet kolera, hepatitis-A illetve -B, sárgaláz, malária (stb) elleni védőoltásra, amelyekkel kapcsolatban először családorvosával konzultáljon, és ő fogja a megfelelő helyre elirányítani-beutalni.