Mire figyeljen kötelezőváltásnál?

Az autótulajdonosokban évről évre felmerül a kérdés, érdemes-e biztosítót váltaniuk, vagy maradjanak a jelenleginél. Aki felelősen gondolkozik a pénzügyeiről, és feleslegesen nem dobna ki egy fillért sem, legalább tájékozódik a lehetőségeiről.

Minden évben október 30-án hirdetik meg a biztosítók a következő évi tarifákat. Jelenlegi biztosítónk szintén értesít a díjtételekről. Érdemes megnéznünk egy online biztosításkalkulátort, és összevetnünk a kikalkulált összeget a jelenlegi biztosítónk által ajánlottal. Az eredmény egyértelmű: ha kedvezőbb kötelező biztosítási ajánlatot kapunk, mindenképp érdemes váltanunk. Sokan azért nem változtatnak, mert úgy gondolják, túl sok utánajárással és bonyodalommal jár az egész, így inkább vállalják a kedvezőtlenebb ajánlatot, és nem bontanak szerződést, illetve kötnek újat. Pedig évente egyszer érdemes rááldoznunk néhány percet, hogy aztán egész évben élvezhessük jó döntésünk előnyeit.

Kötelező biztosítást minden autótulajdonos az évforduló idején válthat. Ha 2010. január 1. előtt vásárolta autóját, a szerződés évfordulója január 1. Ha pedig azóta, az évforduló a kockázatviselés kezdetének napjára esik. Ha 2010. január 1-jét megelőzően vált az autó tulajdonosává, mindenképp január 1. számít évfordulónak, akár minden évben átkötötte a biztosítást máshova, akár nem. Ha viszont 2010. január 1. után vált a gépkocsi üzemeltetőjévé, és az átkötéseket késve, január 1. után végezte el, akkor évfordulója a kockázatviselése  kezdetének napjára esik. Ha szeretne kötelező biztosítót váltani, legkésőbb az évforduló előtt harminc nappal írásban fel kell mondania jelenlegi biztosítását.