Többet költünk autópálya matricára

Szeptember végére megszűnt a 2015-ös rohamos autópálya matrica vásárlás. Jóval kevesebb az eladás, mint az elmúlt nyolc hónapban.Könnyítés a családok részére, hogy annak idején a kormány a megyei matricákat is bevezette, melyek az országossal megegyezően egész évre szólnak. Ezzel együtt, idén augusztus végéig több mint 45 milliárd forintot költött a magyar lakosság autópálya matrica vásárlásra, szemben a tavalyi év ezen időszaka alatt befolyt 35 és fél milliárd forintos összeggel. Ez tehát, megközelítőleg is több mint tíz milliárd forinttal többet jelent az állami költségvetésnek. (Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. adatai)

 

Idén adták el a legtöbb éves matricát Magyarországon

Látható, hogy ez év első nyolc hónapjában már majdnem annyi e-matrica került értékesítésre, mint tavaly egész évben. Ezen belül az éves autópálya matricák eladásánál ezen időszak alatt már 27 százalékkal többet adtak el, mint a tavalyi év azonos időszaka alatt. Így van ez annak ellenére, hogy januártól már megyei matricát is lehet vásárolni, mely szintén egész éven át ad jogosultságot.

Ha ezt nézzük, akkor valóban igen sokat spórolhatunk egy megyei matricával – közlekedési szokásaink, régiós utazásaink figyelembe vételével -, hiszen azok, szemben az éves matrica 42. 980,- Ft-os árával, mindössze 5.000,- Ft-ért megvásárolhatóak. Mégis nőtt az állami bevétel, feltehetően azért, mert a díjköteles utak száma is több lett, tekintve, hogy a kormány az újonnan épült gyorsforgalmú utakra is bevezette a matricát.

A havi matricákból több mint húsz százalékkal kevesebbet adtak el ebben az időszakban, mint tavaly ugyan ilyen intervallumban, a heti matricákból nagyjából ugyan annyit értékesítettek.

A megyei matrica

Szeptember kezdetéig a megyei matricákból több mint 1,2 millió darabot vásároltak, tette közzé a NÚSZ, s véleményük szerint ebben szerepet játszhatott az is, hogy bevezetésre kerültek a megyei matricák. Valószínűleg azért rendeződtek át a vásárlási szokások, mert jobban megéri anyagilag, az egész évre érvényes megyei, mint egy havi jogosultságot adó pályamatrica.

A legtöbb megyei matricát egyébként Pest megyére adták ki, több mint 770. 000 db-ot. A második helyen Fejér megye, harmadik helyen pedig Győr – Moson – Sopron megye szerepel.