Közúti közlekedés

Többet költünk autópálya matricára

Szeptember végére megszűnt a 2015-ös rohamos autópálya matrica vásárlás. Jóval kevesebb az eladás, mint az elmúlt nyolc hónapban.Könnyítés a családok részére, hogy annak idején a kormány a megyei matricákat is bevezette, melyek az országossal megegyezően egész évre szólnak. Ezzel együtt, idén augusztus végéig több mint 45 milliárd forintot költött a magyar lakosság autópálya matrica vásárlásra, szemben a tavalyi év ezen időszaka alatt befolyt 35 és fél milliárd forintos összeggel. Ez tehát, megközelítőleg is több mint tíz milliárd forinttal többet jelent az állami költségvetésnek. (Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. adatai)

Bővebben: Többet költünk autópálya matricára

EKAER és útdíj rendszerek összekapcsolása az áfacsalások ellen

Jövő év januárjától a tervek szerint bevezetésre kerül az Elektronikus Közúti Áruforgalomi Ellenőrző Rendszer, vagyis az EKAER. Az új rendszer nem titkolt célja az, hogy a közúti fuvarozás és az áruforgalom során elkövetett áfacsalásokat megelőzzék és kiszűrjék. Ezzel akár évi 1000 milliárd forintnyi költségvetési kárt lehetne megúszni. Ez az új EKAER rendszer szorosan össze fog kapcsolódni az Elektronikus Útdíjjal, amit 2013 júliusában vezettek be a 3,5 tonnánál nehezebb tehergépjárművek számára.

Az új elektronikus áruforgalomi ellenőrző rendszer lényege, hogy bármely közúti árumozgást megelőzően a feladónak vagy a címzettnek egy EKAER számot kell igényelnie a rendszerből, ami alapján teljes mértékben ellenőrizhetővé válik az adófizetési kötelezettség. Ebben az online bejelentésben benne kell lennie a feladó nevének és címének, a címzett nevének és címének, a közúti fuvareszköz rendszámának, valamint az áru pontos adatainak is. Az így igényelt EKAER szám 15 napon keresztül érvényes.

 

Bővebben: EKAER és útdíj rendszerek összekapcsolása az áfacsalások ellen

Útdíj első 1 éve - a sikertörténet

Idén nyáron, egészen pontosan július 1-jén múlt egy éve, hogy bevezették hazánkban az útdíjfizetési kötelezettséget. Ez az itthoni úthálózat megjelölt szakaszaira vonatkozik, tehát autópályák, autóutak és főutak esetében fordulhat elő, hogy útdíjfizetési kötelezettség áll fenn a 3 és fél tonnát meghaladó tehergépjárművek esetében.

Egyébként ez a világon az első teljesen nyílt elektronikus útdíjfizetési rendszer.  Legfőbb célja pedig az, hogy megóvja az itthoni közúthálózat állapotát, és hogy a finanszírozási forrásokat bővítse. Mindemellett pedig hozzájárul a közlekedésben résztvevők méltányosabb és igazságosabb teherviseléséhez is.

Bővebben: Útdíj első 1 éve - a sikertörténet

Útdíjfizetés története Magyarországon

Magyarországi útdíjfizetés története egészen 1990-re nyúlik vissza. Eddig az időszakig a teljes magyar útszakaszok - beleértve a kevés autópályát is - díjmentesek voltak. A díjfizetési időszak 1990-től kezdődik, amikor is az autópályára díjfizető kapukat telepítettek és a minden áthalódó autó esetében útdíjat szedtek be. Ezt a rendszert 2000-ben váltotta fel az egységesített matrica rendszere, amely időalapú díjszedést valósított meg, illetve az összes autópályát igénybe lehetett venni az előre megváltott adott gépjármű kategóriájú matricával. A matricát elsőként a szélvédőre kellett felragasztani, amelyet 2008. január 1-től az úgynevezett "e-matrica" váltott fel, vagyis elektronikusan tartották nyilván az előre megváltott útdíj használatot. Az e-matrica megvásárlása lehetett adott értékesítési ponton, online az interneten vagy akár telefonon keresztül is SMS rendszerében. 2013. július 1-től az Európai Unio javaslata alapján bevezetésre kerül a használattal arányos elektronikus útdíj rendszere, azonban ez első lépésben csak a teherautósokat fogja érinteni.

Bővebben: Útdíjfizetés története Magyarországon

Mire figyeljen kötelezőváltásnál?

Az autótulajdonosokban évről évre felmerül a kérdés, érdemes-e biztosítót váltaniuk, vagy maradjanak a jelenleginél. Aki felelősen gondolkozik a pénzügyeiről, és feleslegesen nem dobna ki egy fillért sem, legalább tájékozódik a lehetőségeiről.

Bővebben: Mire figyeljen kötelezőváltásnál?