Borkúra a Visegrádi hegyek között

Van egy hely a visegrádi hegyek között. Egy ház, amelynek ablakaiból csak erdőket látni. Egy kert, ahol madarak laknak, ahová szarvasok látogatnak be éjjelenként. Egy varázslatosan nyugodt világ, körötte csend és fény és kristálytiszta levegő.

Lassan két éve már, hogy magamat kényeztetni, kúrálni jártam itt. Lassan két éve már, hogy visszavágytam. De hát nincs is talán az embernél bolondabb lény a világon. Tudja, hogy pihennie, testének tisztulnia kéne. Lelke nyugalomra vágyik, mégsem képes időt találni erre. Pedig az első léböjtkúrám után szentül megfogadtam, nem telhet el év anélkül, hogy ide visszajönnék. Ha már a cigarettáról, kávéról, örökös rohanásról, az összevissza étkezésről nem tudok lemondani, legalább évente egyszer adjak esélyt magamnak a gyógyulásra. Mégis fontosabb volt minden a legfontosabbnál. S most, hogy végül ajándékoztam magamnak néhány napot, és kipróbáltam a visegrádi ház legújabb kúráját, megint csak megfogadtam, évente újra eljövök.

Erő, egészség és derű
De ne szaladjunk előre ennyire. Azóta, hogy utoljára jártam itt, felépült egy új vendégház, belső medencével, tökéletes szépségű, fürdőszobás, panorámás szobákkal, kibővült kozmetikai szolgáltatásokkal. Lelkemet felkészítettem jó előre. Tudtam, hogy nem lesz könnyű. Vártam az első napok éhezését, a fejfájást, a nikotin- és kávéhiányt. Kellemesen csalódtam. Az éhezés elmaradt, talán a reggeli pakolás miatt a kávé, a cigaretta sem hiányzott. A borkúrát sokkal könnyebb volt végigcsinálni, mint a szigorú léböjtöt, eredménye mégis tökéletes lett. Amikor először hallottam róla, nehezen tudtam elképzelni, hogyan lehet egy tisztítókúrában alkoholt fogyasztani, de bíztam a ház asszonyában, akinek különös tehetsége van a sikerhez. Őt ugyanis lassan tíz éve ismerem, és tapasztaltam, hogy bármihez kezd, az jó nagyon. Lényéből erő, egészség és derű sugárzik. – A Schroth-kúra egy olyan terápia – mondja, amikor megérkezünk –, amely minden egyes sejtre kiterjed, ebben rejlik gyógyító hatása. A testpakolások nedves melege, a száraz és ivó napok ritmikus váltakozása és a drasztikus étrendváltozás hatására a testben lévő méreganyagok kiválasztódnak. Azért van szükségünk erre – magyarázza, miközben forró gyógyteát tesz az asztalra –, mert manapság sajnos nagyon sok méreganyagot veszünk magunkhoz. A különböző műtrágyák, növényvédő és gombaölő szerek ugyanis felhalmozódnak ételeinkben. Johann Schroth természetgyógyászata megadja a szervezet számára azt a lehetőséget, hogy saját öngyógyító erejére visszaemlékezzen, szabaddá teszi az utat az egészség felé.

Csak ez a pakolás ne lenne!
A kúra alatt nedves és száraz napok váltották egymást. A délelőtti medencében végzet aquafitnesz-gyakorlatok, délutáni gyalogtúrák és kora esti borozgatások után mélyen aludtam, gondolattalanul. Aludtam volna tán reggel kilencig is, de a hajnali léptek felzavartak. Egy kedves, halk beszédű asszony nedves és kicsit hideg lepedőt csavart a testem köré, speciális, előmelegített palackokat helyezett a takaróm alá. Nem örültem túlságosan annak, hogy ez a pakolás két órán keresztül rajtam maradt. Első napokban nem is tudtam másra gondolni, vártam szabadítómat, mint a messiást. Amikor aztán a reggelinél minden vendég elpanaszolta saját pakolás alatti szorongásait, Antónia csak bólogatott. ő ugyanis ezt a kúrát Ausztriában szintén végigcsinálta. – Könnyebb elviselni – mondta –, ha tudjátok, miért fontos. A testhőmérséklet ilyenkor egy-két fokkal emelkedik. A megnövelt hőmérséklet fokozza a májműködést és az anyagcserét, a súlycsökkenést. A test ellenálló ereje növekszik, az immunrendszer erősödik. Az izzadás elősegíti a bőr faggyúmirigy-termelését, ezzel simábbá, puhábbá teszi. A pakolás által keletkező jobb vérellátással jutunk el a nem kívánatos anyagok kiválasztásához. – Az más, gondoltam. De nem a tudomány, inkább a bennem felépülő nyugalom miatt, no meg, hogy harmadnapra megszoktam a hajnali programot, már mélyen aludtam a pakolás alatt is.

A bor dicsérete
A délelőtti vízben végzett torna, a test- és talpmasszírozás, a fogyasztó fáslizás után asztalra tett, szemre is szép, változatos és ízletes zöldséges ételek jóllakattak. A délutáni gyalogtúrák és kora esti vacsorák után pedig a borozgatás is jólesett. Persze, ne gondoljunk itt duhaj italozásra. A kúra során a nők legfeljebb három deci, férfiak fél liter bort fogyaszthatnak naponta. Úgy mondják, ez a mennyiség védi a szívet és a véredényeket. A nemes bor ásványi anyagokban gazdag, hatására az alapanyagcsere hét százalékkal megnövekszik. Vérbőség keletkezik. A bor gátlólag hat a baktériumokra, különösen gazdag polifenolokban és flavoidokban, amelyek az antioxidánsok közé tartoznak. Ezek értágító hatásúak, így csökkentik a vérnyomást. A jó bor kis mennyiségben orvosság tehát. S mégiscsak szívesebben iszik az ember, ha tudja ezt. Két ivónap után, sajnos, egy száraz nap következett. A reggel egy pohár frissen csavart narancs- vagy grépfrútlével indult, és aki kért, egy kupica pálinkát is kapott. A száraz napok a lustaság jegyében teltek. Kikúráltuk a kétórás gyalogtúrák okozta izomlázat, zöldséges ételek receptjeit jegyzeteltük, és ebéd után szundikáltunk, akár a kisdedek. S amikor végül a fővárosba visszaértünk, valahogy úgy tűnt, fullasztóbb a füst, zajosabb a forgalom, mint korábban, és érhetetlenül idegesek az emberek.

A Schroth-diéta
A Schroth-féle diéta alacsony, 600 kalóriás, szénhidrátban viszonylag gazdag, zsír-, fehérje- és sószegény étkezés. A kúra alatt tilos állati eredetű terméket fogyasztani. A kúra alapja: zöldséglevesek, párolt zöldségek, krumpli, rizs, kis mennyiségben kása, gyümölcs, kompót, teljes kiőrlésű kenyér, kevés nyers zöldség. A Schroth-féle diéta a lehető legkevésbé terheli az emésztőszerveket (máj, hasnyálmirigy, béltraktus), hogy a szervezet az öngyógyítás erőit mozgósíthassa. Az alacsony kalóriájú étkezés súlycsökkenést idéz elő. A szénhidrátban gazdag étkezés segíti a salaktalanítási folyamatot, mivel a szénhidrátok a szervezetben mérgező végtermék keletkezése nélkül, teljesen lebomlanak.

A kúra alapelvei
Johann Schroth 1798-ban született az ausztriai Böhmischdorfban. 1817-ben elszenvedett balesete után rájött, hogy a beteg testnek minden energiáját a saját tisztító, gyógyító mechanizmusainak mozgósítására kell fordítania. Orvosi tevékenységének tapasztalataiból és saját gyógyulásának megfigyeléseiből alakította ki a kúra alapelveit.
Ezek:
– Napi izzasztó testpakolás
– Napi meghatározott mennyiségű és minőségű folyadék fogyasztása
– Diéta (kizárólag növényi étkek)
– Kiegyensúlyozott testmozgás (megerőltető és pihenő napok váltakozása)

Milyen betegségekre javasolják a kúrát?
– Túlsúly
– Magas vérnyomás
– Magas koleszterinszint
– Gyomor-, bél- és epebántalmak
– Köszvény
– Szív- és érrendszeri, keringési zavarok
– Visszér, ödémára való hajlam
– Bőrpanaszok (ekcéma, furunkulus, allergiás bőrbetegségek)
– Pajzsmirigy-elégtelenség
– Menstruációs zavarok, változó kor panaszai
– Migrén
– Reumatikus megbetegedések
– Ízületi megbetegedések

Ellenjavallatok
– Májcirózis
– Akut májgyulladás
– Alkoholizmus
– Akut fertőző megbetegedés
– Pajzsmirigytúltengés
– Neurotikus-pszichés (fóbiás) megbetegedések
– Inzulinnal kezelt diabetes
Az érkezést követően a helyszínen orvosi vizsgálatra kerül sor. Ezt megelőzően EKG és labor (We, vérkép, nátrium, kálium, kalcium, foszfát, magnézium, vas, vaskötő kapacitás, összfehérje, albumin, glükóz, koleszterin, triglicerid, HDL-koleszterin, húgysav, kreatinin, alkalikus foszfatáz, GOT, GPT, kolinészteráz, teljes vizelet, üledék) vizsgálat szükséges.