Ha nem hitel kell

A gépjárműlízingelés egyaránt elérhető magánszemélyeknek és cégeknek is. A lízingelés a hiteleknél jóval kedvezőbb feltételeket kínál, ennek ellenére a magánszektorban nincs elterjedve. A cégek sokkal szívesebben lízineglik autóikat, kisteherautóikat, mint a magánszemélyek – utóbbiak általában nem is gondolnak arra, hogy hitel helyett lízingből is meg lehet oldani az autó vagy kishaszonjármű finanszírozását. Valamilyen oknál fogva ez az opció egyszerűen nincs a köztudatban. Pedig a lízingelési kondíciók alant olvasható felsorolásából kitűnik, hogy a lízingelés mindenki számára sokkal jobb, mint a hitelezés.

Ez tulajdonképpen akár furcsának is nevezhető, ha figyelembe vesszük, hogy a járműhitelezés cégek számára jelenleg Magyarországon nem érhető el. Ennek ellenére a bankok nem élnek vissza a monopóliummal, és nem drágították meg a lízingelést a cégek számára, mondván, „úgy sincs más lehetőség, akármilyen drágán megveszik”. A gépjárműlízineglés a kisebb kockázat miatt lehet olcsóbb, mint a hitel. Egy mondatban összefoglalva a lényeget: lízingelés esetén a jármű a bank tulajdonában van, a lízingbe vevő csupán használja. Hitel esetén viszont a jármű a vásárló tulajdonába kerül, és a bank csupán mindeféle jogokat szerez a járműre. Amelyeket sokkal nehezebb érvényesíteni, mintha valóban tulajdonos lenne – ahogyan az a lízingelés esetén van.

A gépjárműlízingelés feltételei tehát a kisebb kockázatok miatt kedvezőbbek. Lássuk először, hogy alakul az autólízing használt autóra magánszemélyek esetében: a futamidő egytől hét évig nyúlhat. A lízingeléssel megszerzendő jármű lehet használt vagy új. A jármű értéke nem lehet kevesebb 500 000 forintnál. A jármű a lízingelés utolsó napján nem lehet idősebb 15 évnél. Ha kishaszont lízingel, akkor nem lehet több 12 évesnél. A lízingeléshez Önnek önerőre is szüksége lesz: forintalapú lízingelésnél 20% az önerő, euróalapnál pedig 35%. Ha cégként szeretne finanszírozási formát választani, akkor egyetlen lehetősége a lízingelés, mivel a jelenlegi szabályok nem teszik lehetővé a céges hitelek felvételét. Bár a szabályok később esetleg változhatnak, valójában a lízingelési lehetőségek annyira kedvezőek, hogy felesleges is lenne autóhitelben gondolkodni. A lízingelés sokkal jobb feltételeket kínál!

A fentiekkel megegyező feltételeket nem fogalmazuzk meg újra, csak a különbségekre térünk ki: cégeknek a lízingelés maximális futamideje akár 8 év is lehet. A cégek esetén teljesen mindegy, hogy forintalapú vagy euróalapú lízingszerződést kötnek, az önerő minden esetben csupán 20%.