Tanítsa meg tanulni gyermekét!

Becsengettek. Sikerült beszerezniük minden szükségeset, a tanító néni nagyon kedves és szimpatikus, szóval minden jól alakul..., de a legfontosabb: tanítsa meg tanulni gyerekét. Ha a gyerek figyel az órán, ha együtt halad a tanárral, sokkal könnyebb az otthoni munka is. Főleg a kisebbeknél fontos: pontosan jegyezze le, mi a lecke és mi a megtanulni való.

Az iskolából hazaérve ne essen neki rögtön a tanulásnak. Pihenjen, lazítson egy kicsit. Hallgathat zenét, megöntözheti a virágokat, kipakolhatja a tornacuccát, leviheti a szemetet vagy elmehet bevásárolni. Fél óra - egy óra elegendő a kikapcsolódáshoz.

Jó terv fél siker
Legelső teendő: végiggondolni a feladatokat. Mit kell megtanulni? Érdemes meghatározni a sorrendet. A legkönnyebbet előre venni: ezzel viszonylag hamar elkészül és bemelegíti az agyát. Ezután jöhetnek a nehezebb tárgyak. Kell egy kis változatosság! A hasonló jellegű tárgyakat nem jó egymás után sorolni. A történelem után jobban esik a matematika, azután a nyelv, utána kémia, például. Lehet egy kis listát is készíteni (esetleg: szülő-gyerek együtt), ahol a tantárgyak sorrendjét és a tudnivalókat megjelölik.

Érdemes idő-tervet is készíteni, hogyan ossza be tanulásra szánt idejét. Gondolni kell arra, hogy közben jólesik majd egy kis szünet is. Tartalék időt is kell hagyni, ha valamelyik anyaggal netán nehezebben boldogulna.

Nem tétovázni, belevágni...
Ha kész a terv és előkészített minden a tanuláshoz szükséges eszközt, tétovázás nélkül kezdjen hozzá a munkához. Hiszen annál hamarabb lesz kész!

Ha egy-egy tantárgyhoz a tervezett időnél több szükséges, ne törődjön a csúszással, hiszen az a cél, hogy tudja az anyagot, és nem az, hogy a tervet pontosan betartsa. Ha úgy érzi, nem fog az agya, akkor inkább álljon fel, mászkáljon egy kicsit, mossa meg az arcát. Néhány egyszerű tornamozdulat vagy a szoba kiszellőztetése is felfrissítheti.

Ahogy előrehalad a feladatok elvégzésében, sorra pipálja ki azokat, amiken már túl van. A pipák növekvő száma önbizalmat ad, s jelzi: nincs már olyan messze a vég. Ha minden rendben, készítse össze a másnapi felszerelését és – jöhet a jól megérdemelt szabadidő!