Javul a logisztikai cégek helyzete

A hazai logisztikai piac eddigi idei teljesítménye mindenképpen bizakodásra adhat okot, még ha a harmadik negyedév nem is teljesített kiemelkedően. Azonban az első, de legfőképp a második negyedév kiugróan jól sikerült. Ennek megfelelően egyre több területet tudnak bérbe adni és egyre kisebb az épületek kihasználatlansága is.

Magyarországon a logisztikai ágazat hosszú ideig roppant jól teljesített, de aztán a válság ide is begyűrűzött.  Így mint szinte minden szektorban, a logisztika piacán is jelentős visszaesések következtek be. Az idei évben azonban egyre inkább beindult a logisztikai szektor, habár a válságnak még koránt sincs vége. De a javulás azért egyértelműen érezhető az idei eredmények alapján.

 

Az idei első negyedév nem teljesített túl jól, így 2013 második feléhez viszonyítva a logisztikai kereslet jelentősen elmaradt ebben az időszakban. Azonban még így is 77 százalékos volt a növekedés az előző év azonos időszakához képest, méghozzá leginkább a szerződéshosszabbítások miatt. Viszont az új bérbeadások csak kevesebb mint 16 ezer négyzetmétert, vagyis a kereslet csupán 28 százalékát tették ki.

 

Aztán az idei második negyedév végre igazi fellendülést hozott, hiszen a teljes bérbeadás nagysága a kétszeresére ugrott az első negyedévhez képest. Ráadásul a 2013-as év ugyanezen időszakához viszonyítva hatszoros növekedés figyelhető meg. A szerződéshosszabbítások mellett az új bérbeadások száma is nagymértékben növekedett, ami egészen pontosan 37 ezer négyzetméternyi terület kiadását foglalta magában.

Azonban a harmadik negyedév jóval alulteljesítette az eddigi bizakodásra okot adó remek eredményeket. Ennek megfelelően a teljes bérlői kereslet a második negyedéves felére csökkent, ami egyben azt is jelentette, hogy a 2013-as év azonos negyedévétől is elmaradt 3 százalékkal. Egészen pontosan mindössze 69 ezer négyzetméternyi területet adtak ki a harmadik negyedévben. Tehát a szerződéshosszabbítások nélküli kereslet csökkent, de szerencsére még így is 54 százalékos volt az éves szintű növekedés. További jó hír, hogy az új szerződések által érintett ingatlanok területe is nőtt, és már majdnem elérte a 39 ezer négyzetmétert. Mindezeknek az eredményeknek köszönhetően pedig jelentősen csökkent az ingatlanok kihasználatlansági rátája, ami kedvező az ingatlanpiac szempontjából is.
 
Összességében tehát az idei év első három negyedéve alapján mindenképpen javuló tendenciákat figyelhetünk meg a logisztikai szektorban. Azonban semmiképpen sem szabad az eredmények láttán hátradőlni és megnyugodni, mert tennivaló akad még bőven.  Ezeket az eredményeket fenn kell tartani, sőt, lehetőség szerint javítani is kell, hiszen csak így van arra esélyünk, hogy felzárkózzunk Csehország és Lengyelország logisztikai piacához.