Heaven Street Seven - Karriertörténet

Nehéz az alternatív zenekarok élete. Sokan elfordulnak tőlük a gyakran érthetetlen szöveg kontextus miatt, amitől dalaik még a gyakorlott fül számára is csak többszöri meghallgatás után nyernek értelmet. Már ha sikerül értelmet találnunk. A HSS sohasem tartozott a megfejthetetlen mondandójú bandák közé, sokkal inkább különös, múltat idéző, kissé groteszk humorával hívta föl magára a figyelmet. Dallamaik mindig is kedvesek voltak, világuk inkább optimista, mint pesszimista, s állandó téma náluk a szerelem. Még sohasem okoztak csalódást

"Azt hitted látsz
most valamit majd,
valami fontosat,
amit senki még
És nőtt a kép,
vele a szürke folt,
amikor elfogyott a film
Fecseg a felszín és hallgat a mély"

Heaven Street Seven: Nagyítás

Heaven Street Seven: Tick Tock No Fear
Dallamos, érzelmektől fűtött zenéjükkel csendben lépdeltek a megérdemelt siker lépcsőin. A zenekar 1995 őszén dobja piacra, Szűcs Krisztián, Németh Róbert, Orbán Gyula és Kiss Endre közreműködésével első, debütáló albumát. Kezdeti idegen nyelvű próbálkozásaik után 1998-ban jelenik meg első olyan lemezük, melyen már magyar nyelvű dalok is teret kérnek maguknak (Budapest Dolls). Volt időszak, mikor többen azt hitték, hogy a banda egy hazánkba tévedt amerikai zenekar. Persze a találgatásoknak hamar vége szakadt Időközben a tagok cserélődtek, új arcok tűntek fel, zenéltek REM előtt, mint felvezető zenekar, majd 2000-ben a slágerlisták élére törtek Krézi srác című opuszukkal, ami a magyar kommersz zenei élet egy nagyon ritka példája.

Az első teljesen magyar nyelvű lemezük a 2000 tavaszán megjelenő Cukor volt. Ezen a korongon kapott helyet a Mozdulj c. dalocska is, mely klipjében Marsi Anikó felkonferálása után, egy kullancsember "menti meg" a bajba jutott polgárokat. Többek véleménye szerint is a zenekar legösszetettebb albuma a 2002-ben megjelent Kisfilmek a nagyvilágból címet viselő alkotás. Ezen csendült fel Dél-Amerika slágerük, mely azóta is az alteros bulik egyik nagy kedvence. A régi korokat idéző dallamok, a szerelemben való csalódottság tökéletesen abszolválódik a szomorúan-vidám dalocskában. Gróf Balázs által készített rajzfilmes klip csak erősítette a szerzemény hatását, a viccesen megrajzolt figurák tökéletesen passzoltak a szöveg és a dallam nyújtotta pikkelős hangulathoz.

Heaven Street Seven: Szállj ki és gyalogolj
2004-ben jelent meg a HSS legkiforrottabb albuma: Szállj ki és gyalogolj, melyen olyan örökzöldek kaptak helyet, mint a Csízbörger, Ez a szerelem és a Taposs a szívemen. Mind a mai napig nagy hatással van rám a Csízbörger mondanivalója, mely tökéletesen bemutatja a szövegíró (Szűcs Krisztián) gondolkodását. A dalocskában egy hazug nőről hallhatunk, ki valószínűleg megcsalta, becsapta hősünket. Az elején azt énekli kissé gúnyosan, hogy a kedvese képmutató szemében megcsillanó érzés miatt meghatódik. A dal későbbi részében azonban a kezdeti ellágyulás kétértelművé változik. Mint kiderül nyoma sincs itt iróniának, az énekes valóban meghatódik, ugyanis imádja hazug kedvesét. Olyan egyszerűen gyönyörű emberi érzés mutatkozik ki ebben a dalban, melyet megmagyarázni nem lehet: érezni kell. Az év rockalbuma kategóriában 2005. tavaszán megkapja a MAHASZ Fonogram-díjat. Ábrahám Zsolt fölváltja Balczer Gábor gitárost. Több száz másik zenekar közül egy nemzetközi zsűri a Heaven Street Sevennek ítélte az EU a MIDEM és az MTV Europe közös díjának, a Border Breakers Awardnak European Breakthrough Award nevű külödíját 2006 január 21-én.

Heaven Street Seven: Tudom, hogy szeretsz titokban
Ugyanezen év májusában került a boltokba a Tudom, hogy szeretsz titokban c. lemezük, mely magán viseli elődei minden előnyét. Zseniális album, slágervárományos (s azóta sláger) dalokkal megtűzdelt pont a Heaven Street Seven által fölállított i -betűn. A lemez címadó dalát, Magyarországon egyedülálló módon virtuális kislemezként reklámozták. Tizennégy szám kapott helyet a korongon. Az optimista üzenetet vezénylő zenekar dallamosabb, mint valaha. Táncolható szerzeményeik vidám hangulatot teremtenek, szövegük a szokásos gúnyos belenyugvás a dolgok menetébe. Mondani bármit lehet, de a sorsunk elől úgysem menekülhetünk. Ha megcsaltak, ha szerelmes vagy, ha becsaptak, elhagytak, vagy kínoz a lelkiismeret, gyakran nem tehetünk semmit, csak beszélünk: kimondjuk magunkból, ami bánt, vagy ahogy azt a HS7 teszi kiénekeljük a problémákat, említünk valami vicceset, majd tovább állunk. Soha sem teszünk úgy, mintha semmi sem történt volna, emlékeink vidáman élnek bennünk, sorsunk ellen lázadni kár, maximum beinthetünk neki egy egészségeset. A Tudom, hogy szeretsz titokban 2007 január 3-án az Exit magazin év végi albumlistáján a 19. helyen végzett mint a legmagasabbra taksált hazai album.

A HS7 országunk egyik legeredetibb bandája. Történetük példamutató, zenéjük egyedülálló: kedves, humoros, dallamos, táncolható, hangulatteremtő partyrock. 2007 áprilisában többállomásos európai turnén vesznek részt a Church nevű ausztrál zenekar vendégeként.

A zenekar tagjai:
Szűcs Krisztián: ének, gitár
Ábrahám zsolt: gitár
Takács Zoltán: billentyűsök
Németh Róbert: basszusgitár
Orbán Gyula: dob